Mouterijnoort

De ‘oude Mouterij’ én de scholen Diedenoort en Pantarijn bepaalden jarenlang het gezicht van deze locatie dichtbij het centrum van Wageningen. De rijke historie werd een bron van inspiratie voor de ontwikkelaars Van Swaay Projectontwikkeling en VolkerWessels Vastgoed, architecten en stedenbouwkundigen. Zij ontwierpen een woonwijk waar hedendaagse woonwensen en wooncomfort centraal staan, en behielden daarbij de unieke, karakteristieke en vooral gemoedelijke en intieme sfeer van weleer. Mouterijnoort ligt dicht bij het stadshart van Wageningen. Alles wat de stad zo uniek, compleet en gezellig maakt, bevindt zich op loopafstand van Mouterijnoort. Een geweldige plek dus om te wonen. In Mouterijnoort wordt sinds een aantal jaar al met veel plezier gewoond.

Historie

Mouterijnoort is een locatie vol historie. Een uniek aspect van deze woonwijk is de voormalige bierbrouwerij, die sinds de 19e eeuw gevestigd was op de hoek van de Beatrixlaan en Churchillweg. Vanwege de industriële uitstraling en historisch karakter zijn drie gebouwen van het oude fabriekscomplex bewaard gebleven. Dit zijn het Brouwershuis (de voormalige directeurswoning uit 1864), het tegenovergelegen laboratorium en de Kuiperij (gebouwd in 1899). Een fraai deel van de historie van Wageningen is onderdeel van project Mouterijnoort en blijft zichtbaar bewaard voor de toekomst. Circa  150 eengezins woningen en 180 studentenkamers/studio’s liggen in deze rijke historische omgeving waar de voormalige brouwerijgebouwen harmonieus gecombineerd worden met de nieuwbouw van Mouterijnoort.

Samenwerking

Mouterijnoort is een gezamenlijk ontwikkelinitiatief van VolkerWessels Vastgoed, Van Swaay Ontwikkelen en Bouwen en de gemeente Wageningen die de locatie op risico tot ontwikkeling gebracht hebben. De woningen zijn gerealiseerd voor gezinnen in de particuliere koopsector en de middeldure huursector. Daarnaast heeft studentenhuisvester Idealis een aantal (on)zelfstandige studentenkamers van de ontwikkelaars afgenomen waardoor er een mooie levendige mix van bewoners in het gebied is ontstaan. De ontwikkeling en realisatie heeft een lange doorlooptijd van ca. 18 jaar gekend. Aan het prachtige eindresultaat zie je dat niet af.

Ontwerp

De woningbouw is ontworpen door MIX Architectuur uit Ede, architecten Reinier Ubels en Silvester Klomp hebben de woningen ontworpen. Bouwbedrijf van Swaay uit Wageningen en bouwbedrijf VeluwezoomVerkerk uit Zevenaar hebben de bouw gerealiseerd.

Eigentijds karakter

Het ontwerp kenmerkt zich door een eigentijds karakter, soms monumentaal, soms jaren 30 stijl, soms statig, soms modern. Voor elk wat wils en toch veel samenhang.

De woningen zijn duurzaam ontworpen met veel extra duurzame componenten die de nieuwe eigenaren zelf konden bepalen. Extra’s als PV panelen, gasloos, hogere isolatieschil etc. zijn veelvuldig toegepast.

Anno 2020 is het project afgerond.

Jaar:
2021