Wageningen Universiteit draagt De Aula over aan BOEi en Van Swaay Projectontwikkeling

juli 20, 2022by Frits Hogewoning

Wageningen, 20-07-2022 – De Wageningen Universiteit heeft de monumentale Aula uit 1934 overgedragen aan BOEi en Van Swaay Projectontwikkeling. De restauratie en herbestemming van dit bijzondere gebouw tot cultureel centrum met ruimte voor film, muziek, literatuur en discussie kan daarmee van start gaan.

De Aula werd in 1935 in gebruik genomen door de toenmalige Landbouwhogeschool, als geschenk van oud-studenten. De Wageningen Universiteit besloot in 2017 het gebouw te verkopen. Eind 2019 zijn BOEi en Van Swaay Projectontwikkeling met hun visie ‘het Nationale Vrijheidskwartier’ geselecteerd om De Aula en het omliggende gebied over te nemen. Daarbij werd een samenwerking gezocht met het Heerenstraat Theater. De universiteit organiseert haar plechtigheden sinds kort in een nieuw gebouw, Omnia, op de Wageningse campus.

 

Blij met sleuteloverdracht

Wim van Veldhuizen, directeur van Van Swaay Ontwikkelen & Bouwen, is blij met de sleuteloverdracht door Wageningen Universiteit. “De verhuizing van WUR naar de campus was aanleiding voor nieuwe toekomstplannen voor De Aula. Het Nationale Vrijheidskwartier wordt een nieuwe groene ontmoetingsplek in Wageningen: voor bewoners en bezoekers van Wageningen, om te herdenken en vrijheid te vieren, als plek waar verleden en toekomst samenkomen, en waar de verbinding tussen Wageningen en de WUR zichtbaar is. We zijn blij en trots dat Van Swaay -als Wagenings bedrijf- mee mag werken aan de realisatie van een nieuw stukje stad.”

 

Een markant Wagenings gebouw mèt historie én waarde voor Wageningen

Arno Boon, directeur van BOEi, vult aan: “De Aula heeft een unieke geschiedenis en betekenis voor Wageningen. Het is ons doel om de verhalen rondom monumenten levend te houden en door te vertellen aan volgende generaties. En verhalen zijn er genoeg te vertellen over deze plek. Sinds de opening in 1935 vonden er meer dan 8.000 promoties plaats en hebben er meer dan 50.000 studenten hun diploma afgehaald. En buitengewoon bijzonder is ook de rol die De Aula speelde bij het einde van de Tweede Wereldoorlog: op 5 mei 1945 onderhandelden de Duitse generaal Blaskowitz en de Canadese luitenant-generaal Foulkes in Hotel De Wereld in Wageningen de “Orders on the Surrender” waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op 6 mei volgde de technische uitwerking van de “Orders” in de Aula van de Landbouwhogeschool. We zijn trots dat wij met het Nationale Vrijheidskwartier een nieuw hoofdstuk aan het boek “Aula” mogen toevoegen. De sleuteloverdracht is de symbolische start hiervoor.”

 

Toekomst als ‘culturele hub’

De restauratie en herbestemming gaat in fasen: eerst is het Groot Auditorium aan de beurt, waar in het voorjaar van 2023 al een cross-mediale cultuurzaal in gebruik genomen kan worden. Medio 2023 kan het Heerenstraat Theater in de Aula trekken met een filmtheater en  horeca. De realisatie van de overige planonderdelen volgt daarna.